defectele de vedere

Ochiul uman este un ”aparat fotografic” care focalizează imaginile din jur prin cele 2 lentile (corneea – care are cam 40 dioptrii şi cristalinul – care are cam 20 dioptrii) într-un punct central al retinei, foveea, unde noi vedem foarte clar imaginile; aceasta se întâmplă în ”ochiul ideal” şi cam în 3 % din populaţie. Restul persoanelor au diferite defecte de vedere.

Hipermetropia:

ochiul este mai scurt sau cele două lentile au dioptrii mai mici de 60 de dioptrii aşa că imaginile se formează în spatele retinei. Aceşti oameni obosesc la aproape la dioptrii mici, iar la dioptrii mari văd rău şi la distanţă.

Miopia:

Ochiul este prea lung sau cele două lentile ale ochiului au putere mai mare de 60 dioptrii, aşa că imaginile se formează în faţa retinei. Aceşti oameni văd rău la distanţă şi ţin obiectele aproape de ochi pt a vedea la aproape.

Astigmatismul:

Viciile de refractie – defectele de vedereCorneea (geamul ochiului) are dioptrii diferite pe cele 2 axe vertical şi orizontal, imaginile formându-se în fundul ochiului în 2 focare diferite: persoana vede imaginea dedublată (lângă lună mai văd una mai puţin strălucitoare). Aceşti oameni văd rău şi la distanţă şi la aproape. Se corectează cu lentile cilindrice. Defectele de vedere trebuie corectate de medicul specialist, care va stabili dioptria corespunzătoare fiecărui defect de vedere, adaptată fiecărui pacient.

Nu este suficient să existe o citire computerizată la un dioptron şi să dăm aceea valoare fiecărei persoane. Pt. aceeaşi citire dioptriile ochelarilor vor fi diferite în funcţie de vârsta persoanei,de nevoile sale de zi cu zi: dacă este conducător auto şi foloseşte mult vederea la distanţă, sau lucrează 7- 8 ore în faţa monitorului.

Foarte importantă este prescrierea ochelarilor la copii şi mai ales în cazul strabismelor, unde ochelarul are rol terapeutic , de îndreptare a ochiului deviat, ajută la recuperarea vederii în cazul ambliopiilor. Un ochelar prescris şi lucrat corect copilul îl cere şi îl poartă cu plăcere pt. că îl ajută.

Din aceste motive pledez pentru. consultul în vederea prescrierii ochelarilor de către medicul specialist, sau de optometrişti cu bună pregătire profesională, şi de preferat evitarea caravanelor ambulante care de regulă nu au personal calificat, pacientul primind un ochelar scump cu care nu vede, şi unde să mai reclame deoarece caravana a plecat.

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824