Ochiul diabetic

 Ochiul diabetic – Diabetul zaharat reprezinta un grup de boli metabolice catacterizate printr-o hiperglicemie cronica datorat unui deficit de insulina ,care apare fie printr-o secretie redusa de insulina de catre pancreas ,fie datorita rezistentei organismului la actiunea insulinei

Diabetul de tip 1 se caracterizeaza printr-o scadere a insulinei prin distrugerea celulelor beta din pancreas,care produc insulina, cel mai frecvent apare la tineri: copii si adolescenti, de obicei este o boala autoimuna, cu debut brusc. Se poate asocia cu alte boli autoimune.

Diabetul de tip 2 se caracterizeaza printr-o insulinorezistenta( a celulelor corpului la actiunea insulinei) asociata cu un deficit de insulina.Rolul obezitatii ,al grasimi abdominale,al sedentarismului este incriminat in aparitia rezistentei la insulina,de asemenea aceasta forma are substrat genetic aparand in anumite familii.Apare de obicei la adulti dar si la tineri care sunt obezi, este asimptomatic timp de mai multi ani fiind descoperit uneori intamplator prin complicatiile bolii.

Alte tipuri de diabet;in umele boli genetice, dupa boli ale pancreasului(pancreatita),dupa anumite tratamente sau toxice,infectii-mai rar.

Retina reprezinta tesutul fin, nobil al ochiului, care contine celulele neuronale, situat in fundul ochiului pe care se formeaza imaginile pe care le vedem,ele se transmit la creier,prin nervul optic.Macula reprezinta centrul retinei cu care putem citi-aici se formeaza vederea fina. Restul reprezinta retina periferica cu care vedem cimpul vizual periferic.

Hiperglicemia cronica duce la alterarea tesuturilor, mai ales a terminatiilor nervoase periferice si a vaselor mici. Datorita lipsei insulinei care nu mai poate metaboliza glucoza se activeaza alte cai metabolice , atipice in mod normal, din care rezulta niste substante chimice care determina modificari ale vaselor mici, alterarea permeabilitatii lor, asa apar leziunile din Retinopatia diabetica(RD) neproliferativa:

 •   Microanevrismele
 •   Hemoragiile retiniene
 •   Exudatele dure
 •   Exudatele moi sau vatoase

Daca diabetul nu este controlat, aceste leziuni progreseaza, micile vase retiniene se obstrueaza,(se infunda) apar zone de ischemie ale tesutului retnian. Ca mecanism de adaptare retina bolnava produce niste substante numite VEGF (vascular endothelial growth factor) adica factori de crestere vasculara, care determina producerea de noi vase de sange ptntru a iriga tesutul bolnav.Din pacate aceste vase  au pereti subtiri se sparg ducind la inundarea ochiului de sange si se insotesc de aparitia unui tesut cicatriceal fibros care tractioneaza retina putind duce la dezlipire de retina.  Este asa numita RD proloferativa, forma mai severa, cu risc de pierdere a vederii.

Aceste neovase pot avansa spre polul anterior al ochiului, ducand la aparitia glaucomului neovascular, alta complicatie redutabila a diabetului.

Tulburarile de permeabilitate vasculara pot duce la aparitia Edemului macular– prin trecerea lichidului din vasele bolnave in tesut- alta complicatie a RD care determina scaderea vederii .

Simptomele RD:

-In primele stadii de evolutie a bolii nu exista simptome, chiar daca exista modificari de RD neproliferativa.   Cand apare RD proliferativa sau edemul macular pot apare:- pete ,puncte sau filamente negre flotante in cimpul vizual

 • -vedere incetosata
 • -vedere dificila noaptea
 • -culorile par mai decolorate
 • -scaderea vederii

RD de obicei afecteaza ambii ochi.

Factorii de risc in aparitia RD

 •  Nivelul glicemiei reflectat de valorile hemoglobinei glicozilate-media glicemiilor pe ultimele 3 luni- HbA1c care trebuie sa fie in jur de 7 %
 • Valorile tensiunii arteriale care trebuie sa fie sub 140/70 mm Hg, cresterea TA de la 140 la 150 mm Hg creste riscul aparitiei  RD cu 30%.
 • Vechimea diabetului, riscul de aparitie a RD creste cu vechimea diabetului.Totusi acest factor de risc este mai putin important in diabetul bine controlat .
 • Nivelul lipidelor serice-valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor favorizeaza alterarea precoce a peretelui vascular,si trecerea lor in tesutul retinian sub forma exudatelor lipidice.
 • Sarcina reprezinta factor de risc mai ales daca exista o retinopatie preexistenta sarcinii, modificarile hormonale o va agrava.Pacienta diabetica va face un consult inainte sa ramana insarcinata si va primi tratament corespunzator. Diabetul aparut in sarcina nu duce la retinopatie si nu necesita  urmarire .

Cand trebuie programat un consult oftalmologic?

RD se dezvolta in cativa ani de la debutul diabetului, de aceea este important sa se faca examene oftalmologice regulate:-in diabetul tip 1 la 5 ani de la debut si apoi consult anual

-in diabetul tip 2 ,deoarece debutul bolii poate fi cu cativa ani inaintea descoperirii,se face imediat,apoi anual

-in diabetul preexistent sarcinii,se face inainte ca femeia sa ramana insarcinata, apoi in primul trimestru si in functie de rezultat,cum decide medicul curant

Examenul anual se face pe pupila dilatata, biomicroscopia fundului de ochi. Daca apar leziuni se fac examinari complementare: angiofluorografia, OCT, ecografia oculara daca exista hemoragie vitreana.

Tratamentul RD

Cel mai bun tratament al RD este prevenirea aparitiei ei.Controlul strict al glicemiei, reduce riscul pierderii vederii prin RD.In cazul in care a aparut, tratamentul nu va putea sa o vindece, ci ii va incetini progresia

In lipsa tratamentului RD va progresa de la forme minore la stadii severe.

 • Tratamentul laser: laserul este un fascicul luminos foarte puternic si perfect focusat care trece prin structurile transparente ale ochiului ,arzand tesuturile patologice : neovasele, zonele de ischemie care genereaza producerea de substante VEGF si reduce edemul macular.
 • Injectiile intravitreene-in cavitatea ochiului- cu substante anti VEGF  care determina involutia vaselor de neoformatie, reduc edemul macular. Aceste tratamente se fac dupa protocoale terapeutice clare,in functie de stadiul clinic al bolii.
 • Operatiile de vitrectomie: atunci cind ochiul este plin de sange si tratamentul medical nu il face sa dispara, se face aceasta operatie la microscopul operator, de inlaturare a sangelui si tesutului fibros care insoteste vasele de neoformatie ajutand la recuperarea   vederii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824