Modificarile oculare din timpul sarcinii

Modificarile oculare din timpul sarcinii pot fi grupate in trei categorii: modificarile fiziologice ,boli specifice sarcinii si impactul asupra unor  unor boli preexistente.

Modificarile fiziologice

  • modificarile corneene ( geamul ochiului) se datoreaza schimbarilor hormonale mai ales in ultimul trimestru de sarcina, consta in cresterea grosimii si chiar a curburii corneene, datorita retentiei de apa, ceea ce face  sa apara vederea incetosata.La purtatoarele de lentile de contact poate sa apara intoleranta la lentile, de aceea este bine ca prescriptia si adaptarea unor noi lentile de contact sau noi ochelari sa fie amanata pana la cateva saptamini dupa nastere.
  • posibila aparitie a sindromului de ochi uscat, tranzitoriu,dat tot de schimbarile hormonale, se pot folosi lacrimi artificiale.
  • scaderea valorilor presiunii intraoculare, mai accentuata la pacientele care au glaucom-nu prezinta simptome si nu necesita tratament.
  • schimbarile aparute la nivelul anexelor oculare, cloasma gravidica,modificari de hiperpigmentatie la nivelul pleoapelor si obrajilor, reversibile dupa nastere.

     Boli specifice sacinii

Preeclampsia si Eclampsia

Preeclampsia si eclampsia apare in ultimul trimestru de sarcina,prin cresterea tensiunii arteriale insotita de edeme ale membrelor inferioare, si proteinurie (eliminarea de proteine prin urina).Simptomele oculare sunt: vederea incetosata, scotoame(pete negre in campul vizual),vederea dubla, mergind chiar pana la amputarea campului vizual,sau chiar la orbire. Aceste simptome cresc in severitate pe masura ce preeclampsia se agraveaza si se datoreaza spasmului vascular -al arteriolelor retiniene-.

La examenul fundului de ochi, se constata ingustarea arterelor retiniene, chiar in formele usoare de preeclampsie, care nu prezinta simptome vizuale,mergind la aparitia edemului retinian, a hemoragiilor, exudatelor , a edemului nervului optic,a obstructiilor arteriale sau venoase,edemul macular,nevrita optica, in cazurile severe si chiar la aparitia dezlipirii de retina exudativa de obicei bilaterala,care duce la scaderea dramatica a vederii.Din fericire aceste simptome sunt reversibile dupa nastere intre 4 ore si 7-8 zile, in functie de severitatea leziunilor fundului de ochi.

Corioretinita seroasa centrala

Corioretinita seroasa centrala reprezinta acumulare de lichid in straturile retinei,in aria maculara (zona de vedere fina) datorata schimbarilor hormonale si apare in ultimul trimestru de sarcina.Simptomele sunt unilarerale,prin scaderea usoara a vederii,aparitia unei pete gri in centrul vederii, deformarea imaginilor centrale,vederea liniilor drepte usor deformate.Afectiunea este reversibila intre 1 si 3 luni dupa nastere si nu necesita tratement.

Boli preexistente sarcinii

  • Retinopatia diabetica,reprezinta o complicatie a diabetului preexistent sarcinii,care se agraveaza in timpul sarcinii datorita modificarilor hormonale specifice, a hipertensiunii , a preeclampsiei si eclampsiei, a controlului glicemic slab din timpul sarcinii,precum si de normalizarea prea rapida a glicemiei. Este bine sa se faca un control oftalmologic cand  pacienta doreste sa ramana insarcinata si daca exista retinopatie diabetica,sa se faca tratamentul adecvat .De obicei dupa nastere retinopatia se amelioreaza.
  • Edemul macular diabetic preexistent sarcinii se poate agrava datorita hipertensiunii sau proteinuriei, se reduce dupa nastere.In cazuri severe se poate face tratament laser focal.In timpul sarcinii se recomanda control oftalmologic in primul trimestru apoi in functie de rezultatul examinarii se fac controalele ulterioare: daca este o retinopatie diabetica neproliferativa usoara sau moderata,se fac controale la 3-6 luni.Daca exista o retinopatie neproliferativa severa sau mai grava se vor face controale lunare.
  • Uveitele cronice preexistente sarcinii de obicei nu se reacutizeaza , dar dupa nastere pot aparea recurente.
  • Toxoplasmoza oculara latenta cronica se poate reacutiza in timpul sarcinii,fara ca sa existe risc de aparitie a toxoplasmozei congenitale la copil.
  • Glaucomul preexistent sarcinii destul de rar ca incidenta,trebuie tratat diferit in timpul sarcinii si dupa nastere,datorita riscului dat de diferitele medicamente antiglaucomatoase asupra fatului. Medicul curant va decide conduita terapeutica.
  • Miopia forte mai ales in cazul in care exista stafilom scleral posterior,reprezinta un factor de precautie pentru obstetrician,care poate recomanda sectiunea cezariana daca considera posibilitatea unui travaliu dificil.Acelasi lucru se poate considera in cazul keratoconusului.

 

 

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824