lentile de contact noutati

Despre lentilele de contact

Lentilele de contact reprezinta dispozitive medicale folosite pentru corectarea defectelor de vedere:

  • miopia, hipermetropia,astigmatismul,presbiopia-cea mai frecventa utilizare
  • lentilele cosmetice-colorate,
  • lentilele pansament-terapeutice folosite pt vindecarea leziunilor corneene

Din punct de vedere al materialului din care sunt facute exista

  •  lentile dure-rigide folosite pentru corectarea unor defecte mari de vedere-astigmatisme mari si mai ales pentru tratarea unei afectiuni ale corneei-Keratoconusul
  • lentilele moi sau suple cele mai mult folosite, despre care voi vorbi

Datorita progreselor tehnologice,materilele din care sunt alcatuite lentilele de contact sunt tot mai performante,mai usor de tolerat si cu mult mai putine reactii adverse fata de cele de acum 15-20 de ani.

Astfel lentilele sunt facute din materiale hidrofile si permeabile la oxigen caracteristica foarte importanta deoarece corneea (geamul ochiului ) este transparenta deoarece nu contine vase de singe, dar este un tesut viu, deci respira si se hraneste din substantele nutritive si oxigenul dizolvate in filmul lacrimal .

De aici rezulta si importanta adaptarii corecte a lentilelor de contact, care trebuie sa nu fie nici prea fixe-strinse, deoarece ar impiedica circulatia lacrimilor pe sub lentila, ducand la fenomene de ischemie, nici prea largi deoarece sunt prea mobile, se descentreaza usor,fiind astfel putin confortabile si putind fi chiar pierdute.

Lentilele de contact au trei parametrii: dioptria,raza de curbura si diametrul, ultimele doua fiind cele mai importante caracteristici care asigura o adaptare corecta adica centrarea si stabilitatea lor.

Diametrul lentilei trebuie sa depaseasca corneea, sprijinindu-se pe sclera-partea alba a ochiului. Raza de curbura este importanta asa cum am aratat pentru ca lentila sa fie usor mobila pe suprafata ochiului pentru ca lacrimile sa circule pe sub lentila.

Daca doiti un exemplu din viata de zi cu zi ar fi cumpararea manusilor de piele, care daca sunt prea mici sunt incommode,nu circula sangele si nu tin cald, iar daca sunt prea largi le pierzi.

De aici rezulta importanta prescrierii lentilelor de contact –chiar si a celor cosmetice-care au raza de curbura si diametru, de catre un medic oftalmolog care are experienta in prescrierea si adaptarea lor..

De asemenea medical instruieste purtatorul de lentile privind purtarea si intretinerea lor,astfel la inceput se poarta progresiv pentru acomodarea ochiului cu lentila, putand fi purtate apoi 12-14 ore zilnic.Este important ca lentilele sa fie scoase seara,sa nu se doarma cu ele, chiar in cazul lentilelor din hidrogel –silicon care teoretic pot fi purtate o luna in ochi fara a fi scoase, totusi studiile recente arata ca riscul complicatiilor sunt exponential mai mari in cazul purtatorilor care dorm cu lentilele.

In privinta intretinerii lor,seara trebuie puse in palma si se pun 2-3 picaturi din solutia de intretinere,se freaca intre palma si deget pe ambele parti, apoi se clatesc si se pun in cutiuta corespunzatoare ochiului respectiv. Cutiuta se inchide .A doua zi, lentilele se pun direct pe ochi,iar cu solutia ramasa se curata recipientul in care au stat; astfel lentilele se curata seara, iar recipientul de pastrare dimineata. Recipientul trebuie tinut deschis, cu gura in jos, la fel si capacelele cutiutelor,sau cu gura in sus deschise acoperite cu un servet, ferite de insecte: sa nu fie tinute in baie unde pot exista mucegaiuri, care le pot contamina.De asemenea nu trebuie curatate cu apa de la robinet, care poate contine diverse tipuri de microorganisme.

Complicatiile purtarii lentilelor: cea mai periculoasa complicatie infectia corneana-cheratita- cu diferite tipuri de microorganisme bacterii, fungi si cea mai periculoasa Acanthamoeba- un protozoar care in prezenta medicamentelor specifice se inchisteaza, microorganismul putind trai inchistat ani de zile.

Au fost descrise in literatura de specialitate cazuri grave care au dus la pierderea ochiului. Factorii favorizanti in aparitia complicatiilor infectioase: primul cumpararea lentilelor fara a fi prescrise -daca sunt prea strinse duc la mici leziuni care se pot suprainfecta. Al doilea factor dormitul cu lentilele, portul extins, care duce la o ischemie cronica(ochiul respira prin lentila dar nu la fel de bine ca fara ea), spalatul parului cu lentilele la ochi, sau inotul in piscina cu lentilele si fara ochelari speciali.

Lentilele trebuie purtate atit cat recomanda producatorul : 14 sau 30 de purtari, exista de asemenea lentile zilnice care se arunca seara dupa utilizare. Purtarea in continuare putind duce la contaminarea lentilelor care reprezinta o sursa de infectie pentru ochi.

Mare pericol reprezinta dormitul cu lentilele zilnice, care nu sunt dintr-un material care sa le permita acest lucru.
Cred ca nu mai este cazul sa precizez importanta spalarii mainilor inainte de a manevra lentilele, precum si faptul ca lentilele sunt obiecte personale,la fel cu lenjeria si cosmeticele, deci nu se imprumuta.

Odata lentilele prescrise, atunci cind se termina, este important ca inainte sa comandam o alta cutie sa ne prezentam la control la medical prescriptor, care va evalua impactului lentilelor asupra ochilor ; asupra marginii pleoapelor, a suprafetei oculare ,prezenta neovaselor la nivelul limbului sclero-cornean,-semn de ischemie- ,asupra filmului lacrimal, existind 3-4 grade de afectare a acestor elemente,fapt ce poate duce la schimbarea tipului de lentila prescrisa.

Avind in vedere toate aceste elemente pledez cu tarie pentru achizitionarea lentilelor din opticile specializate pe baza unei retete emise de un medic prescriptor, care poate face si controalele ulterioare. Cel mai putin recomandabil este achizitionarea lentilelor de pe net, unde pot fi cumparate lentile care nu sunt originale-la fel ca si in cazul cosmeticelor- dar in cazul lentilelor acest lucru poate fi periculos deoarece nu se respecta parametrii lentilelor precum si materialul din care sunt facute.

Daca se respecta aceste cerinte care nu sunt foarte complicate,dupa ce intra in rutina zilnica de intretinere,va puteti bucura ani de zile de portul in siguranta al lentilelor voastre. A propos ,am pacienti purtatori de peste 15 ani , fara nici o problema.

CategoryInformatii Utile
Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824