Lentile de Contact

Reprezintă o modalitate modernă de corectare a defectelor de vedere, miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia. Domeniul lentilelor de contact (LC) a progresat enorm în ultimii ani, apărând noi materiale compatibile cu suprafaţa ochiului uman, care nu ”strică ochii” aşa cum de multe ori aud la consultaţie.

Calitatea cea mai importantă a acestui material este permeabilitatea la oxigen, deoarece corneea (geamul ochiului) este transparentă pt. că nu are vase de sânge,dar ea trebuie să respire de undeva, şi o face din oxigenul dizolvat în filmul lacrimal, iar LC este un ”corp străin” care trebuie să permită trecerea oxigenului prin ea şi a lacrimilor pe sub ea.

De aici rezultă importanţa materialului din care este este construită lentila, precum şi importanţa adaptării corecte a lentilei care nu trebuie să fie nici prea largă-se mişcă pe ochi şi deranjează,nici prea strâmtă – împiedică circulaţia lacrimilor şi a oxigenului – apărînd fenomene de ischemie a suprafeţei oculare.

Aceste materiale sunt atît de performante azi încât LC se folosesc ca tratament ”lentilă terapeutică” „bandaj” fiind puse pe ochi cu leziuni traumatice, sub ea corneea se cicatrizează.

Desigur există şi complicaţii ale portului LC, mai ales când pacientul şi le cumpără din diferite surse fără a-i fi prescrise şi adaptate corect.

Lentila de ContactAm avut o pacientă purtătoare de dioptrii mari,care urma să fie mireasă, i-am propus LC, mi-a replicat că nu le suportă deoarece îşi cumpărase unele colorate de pe internet, care o deranjau foarte tare, nefiind potrivite ochiului ei. I-am spus că LC se prescriu de persoane competente nu se cumpără. Am adaptat-o cu LC potrivite şi a fost foarte fericită.

Pe fiecare LC există nişte indicative, numere – dioptria, raza de curbură şi diametrul, acestea din urmă fiind parametrii cei mai importanţi, care fac ca LC să se aşeze pe ochiul fiecărei persoane. Diferiţi producători au LC cu raza de curbură şi diametrul diferite, tocmai ca pacientul să nu treacă de la o LC la alta, fără să fie adaptat de un medic sau optometrist competent în prescrierea LC.

Dacă LC este prea largă se mişcă şi deranjează poate chiar să cadă – vederea este instabilă, (parcă ai ochii în lacrimi). Dacă LC este prea strâmtă, pacientul se simte bine cu ea, dar apar fenomene de ischemie a polului anterior, leziuni ale suprafeţei oculare care se pot suprainfecta. LC trebuie purtată un număr de zile, există şi LC zilnice, în funcţie de materialul din care sunt făcute, se poate şi dormi cu ea, dar este de preferat să fie scoasă seara, rata complicaţiilor fiind astfel mult redusă.

LC se întreţin cu soluţii speciale prescrise de medicul care le adaptează. Ţinând cont de aceste câteva reguli privind prescrierea, adaptarea şi întreţinerea corectă, LC pot fi purtate ani de zile fără nici o problemă.

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824