Importanta si frecventa consultului oftalmologic

Importanta si frecventa consultului oftalmologic

Deoarece exista afectiuni oftalmologice- dintre care unele care pot duce la scaderea importanta si uneori ireversibila a vederii- care nu au simptome deosebite, este important sa facem controale preventive oftalmologice, dupa cum urmeaza;

La copii;

Nou nascut si sugar

  • copilul se naste cu o vedere slaba, percepe lumini ,umbre, nou nascutul sta cu ochii inchisi si doarme mai tot timpul. Prezinta de asemenea edeme palpebrale-pleoape umflate- ceea ce face ca ochii sai sa fie putin vizibili.Totusi se pot observa situatiile patologice; secretie conjunctivala importanta-conjunctivita- sau prezenta unei umflaturi cu caracter inflamator;roseata ,caldura locala situate pe partea lateral a nasului sub ochi atunci cind canalul lacrimal este obstruat la nastere.
  • dupa virsta de o luna copilul incepe sa recunoasca fata mamei, la 6-8 saptamini zimbeste in semn ca o recunoaste.Dupa 10-12 saptamini i-si urmareste miinile , apoi urmareste obiectele in miscare prin casa.La aceaste virsta este anormal daca copilul nu fixeaze cu privirea obiectele,daca observam o pupila alba, ochii lacrimosi, ambii sau doar unul,ochii incrucisati la nas.Desigur ca pina la virsta de 1 an este posibil ca copilul sa mai priveasca incrucisat, deoarece caile nevoase ale motilitatii oculare nu sunt maturizate, dar doar uneori si penru scurt timp, acest fenomen diminuind in timp si disparind dupa 9-10 luni.
  • cind copilul pleaca in picioare este predispus la infectii oculare;conjunctivite, orjelet si salazion,deoarece copilul umbla pe jos cu minutele, apoi se freaca pe la ochi,si oricit ar fi mama de vigilenta aceste lucruri se intimpla
  • dupa virsta de 3 ani pot apare strabismele acomodative, odata cu dezvoltarea acomodatiei oculare la copii care au din nastere defecte de vedere,mai ales hipermetropii. Parintele poate daca este atent chiar sa descrie momentul aparitiei strabismului, deoarece copilul este derutat datorita vederii duble,se loveste de obiecte.

In concluzie controlul oftalmologic trebuie efectuat de fiecare data cind ni se pare ca ceva este in neregula, si obligatoriu intre 3 si 4 ani cind copilul colaboreaza,de obicei cunoaste numerele,sau anumite simboluri; casa ,minge,etc, atunci se testeaza acuitatea vizuala, motilitatea oculara se examineaza fundul de ochi, pentru a ne asigura ca totul este in regula.Daca a aparut un strabism prezentarea la medicul specialist va fi neintirziata. Mentionez importanta controlului oftalmologic precoce mai ales in cazul in care parintii( sau bunicii) copilului au problem cu vederea,strabisme, operatii la ochi etc, deorece acestea se pot mosteni, iar cu un tratament correct si precoce al afectiunii,putem recupera vederea copilului pentru toata viata.

Daca totul este in regula, urmatorul control se va face inainte de intrarea in clasa pregatitoare cind se vor prescrie la nevoie ochelari.

Copii purtatori de ochelari vor face control anual, deoarece prin cresterea copilului dioptria se modifica, la hipermetropi dioptria de obicei scade, iar la miopi creste,de aceea uneori la miopii cu crestere rapida se poate face control si la 6 luni aceasta in functie de recomandarea medicului curant.

Adolescent si adult

Dupa virsta de 21-22 de ani, copilul nu mai creste,controalele se pot spatia la 3-5 ani,in functie de locul de munca si de solicitarea ochilor;conducatori auto, munca la computer, electronica,etc.

Dupa virsta de 40 de ani apare presbiopia, adica nevoia de ochelari pentru citit,de asemenea este virsta debutului unor boli destul de serioase pt ochi, glaucomul, boala fara simptome, dar care netratata poate duce la pierderea vederii. La recomandarea medicului se va lua tensiunea la ochi si se va face un cimp vizual.Controalele de obicei se fac la 2 ani atunci cind trebuie crescuta si dioptria ochelarilor.

Anumite afectiuni necesita controale periodice,

  • hipertensiunea arterial a atunci cind medicul internist/cardiolog solicita examenul fundului de ochi:
  • diabetul zaharat la care trebuie ex oftalmologic annual daca nu a aparut retinopatia diabetica,si mai des daca a aparut.
  • afectiunile neurologice pot necesita ex oftalmologic
  • Exista boli oftalmologice care necesita controale mai dese, una ar fi glaucomul despre care am vorbit,care necesita controlul tensiunii la 3 luni si examenul de cimp vizual de 2 ori pe an.De asemenea degenerescenta maculara,afectiune degenerativa a fundului de ochi,care necesita urmarirecu o frecventa in functie de forma clinica
  • In cataracta – afectiune a cristalinului care se opacifiaza si i-si pierde transparenta- tratamentul este chirurgical,prin aspirarea cristalinului bolnav cu ultrasunete si inlocuirea lui cu o lentila artificiala dintr-un material special, care se introduce in ochi printr-o incizie de 2 mm. Operatia de cataracta se face in Spitalul Judetean de Urgente Alba care are o dotare de exceptie,a blocului operator . De asemenea operatiile se fac prin contract cu CAS Alba avind in vedere ca pacientii cu cataracta sunt pensionari, cu venituri mici,diferenta de plata pentru cristalin fiind mult mai mica decit in centrele private.
Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824