Conjunctivita

CONJUNCTIVITA

Conjunctiva este foita translucida care acopera ochiul de la marginea pleoapelor trecind peste sclera-albul ochiului pina la cornee-geamul ochiului. Rolul ei este de protectie a ochiului si de producere a mucusului care umezeste suprafata ochiului.

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei

Cauzele pot fi

 • infectioase-bacterii sau virusuri despre care voi vorbi mai pe larg.
 • alergice- la persoanele care au teren alergic,adica corpul lor reactioneaza la anumite elemente: polen, praf,acarieni etc
 • factori iritativi din mediul ambiant: curenti de aer,fum,substante toxice,prezinta simptome usoare, este necontagioasa, trece de obicei de la sine.

Transmiterea bolii:

Conjunctivita infectioasa este foarte contagioasa,se poate lua

 • punind la ochi mana fara sa ne spalam inainte, dupa ce am pus mana pe clante,bani sau alte obiecte posibil contaminate.
 • stergind ochii cu batiste textile scoase din buzunar,colturi de naframa,
 • neintretinerea corecta a lentilelor de contact, purtarea lor mai mult decat este recomandat
 • folosirea fardurilor contaminate,creion de ochi,rimel sau folosirea lor de catre mai multe persoane.
 • inotul in piscine publice fara ochelari de protectie.

Cele mai expuse persoane sunt cele din colectivitati:scoli,crese.

Simptomatologia:

Difera in functie de cauza:

 • conjunctivita bacteriana: ochiul este foarte rosu, inflamat,cu secretie purulenta accentuata,ploapele sunt lipite dimineata, apare senzatie de nisip in ochi,eventual vedere incetosata datorita secretiei abundente.
 • cauza virala face ca ochiul sa fie foarte rosu,secretie minora,mai mult lacrimare,eventual secretie mucoasa.Apare senzatie de nisip in ochi,de pleoape grele.Exceptie face conjunctivita cu Adenovirus,cu o evolutie mai dramatica, despre care voi vorbi mai tarziu.
 • conjunctivita alergica nu este contagioasa,se manifesta de obicei cu ochi mai putin rosu, cu pleoaple si conjunctiva foarte umflate,predomina senzatia de mancarime,discomfort. Prin frecarea ochilor se poate suprainfecta,cind apare si seretia conjunctivala.

Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog, de obicei pe seama semnelor clinice. Daca afectiunea nu cedeaza la trat prescris, se va recolta secretie conjunctivala,pentru a izola agentul patogen si a i se testa sensibilitatea la antibiotice fiind astfel tratat tintit.

Tratamentul

conjunctivitei trebuie facut de medicul oftalmolog,este bine sa nu ne automedicam,cu diverse picaturi din farmacie,astfel:

 • conjunctivitele infectioase se trateaza cu picaturi cu antibiotic,antiinflamator,curatarea ochiului cu solutii antiseptice, lacrimi artificiale
 • conjunctivitele alergice setrateaza cu coliruri antialergice, lacrimi artificiale, eventual comprese reci pentru reducerea discomfortului.

Prevenirea conjunctivitei:

 • spalarea frecventa a mainilor, in fond este boala mainilor murdare
 • evitarea atingerii ochilor cu mana
 • evitarea stergerii ochilor si a fetei cu batiste textile refolosite {eventual folosim batiste de unica folosinta pe care le aruncam dupa fiecare utilizare},folosirea prosopului personal, schimbarea frecventa a fetei de perina,
 • schimbarea regulata a cosmeticelor si folosirea lor personala
 • intretinerea si schimbarea corespunzatoare a lentilelor de contact asa cum vi s-a recomandat de catre medicul prescriptor, si nu de pe net, sau alte surse.
 • folosirea de ochelari de protectie la piscinele publice,de asemenea se va evita inotul cu lentilele de contact in ochi.

Tratamentul conjunctivitei trebuie facut de medicul oftalmolog pentru ca ochiul rosu poate avea alte cauze mai serioase decit conjunctivita.

 

Conjunctivita cu Adenovirus

Reprezinta o forma foarte contagioasa de conjunctivita,care apare in epidemii.

Are o perioada de incubatie ( perioada de cind agentul patogen a ajuns in ochi si aparitia semnelor clinice) intre 5 si 14 zile,ceea ce face ca de multe ori pacientul sa nu isi aminteasca sursa infectiei.

Debutul este dramatic, cu dureri oculare importante, conjunctiva foarte infamata, uneori chiar protruzeaza printre pleoape,foarte rosie, cu aspect aproape carnos.Pleoapele sunt de asemenea foarte inflamate, de culoare violacee. Secretia conjunctivala redusa,mai mult o lacrimare permanenta.Vederea poate fi incetosata,datorita lacrimarii.

Se insoteste de obicei de febra, dureri de gat,si ganglioni limfatici inflamati si durerosi,mai ales cei preauriculari.

Datorita contagiozitatii mari,importanta este de asemenea izolarea bolnavului;tot ce atinge acesta este infestat de virusuri(atit in perioada de incubatie cit si inca 10-14 zile dupa aceea);prosoape ,perina,telefonul mobil.De aceea bolnavul va sta acasa si nu va schimba prosopul sau perina cu alte persoane, nu va da mana cu nimeni.

Trebuie de asemenea sterse frecvent suprafetele din locuinta pacientului,cu solutie de clor-Ace folosit in gospodarie,in dilutie 10:1(adica la o parte Ace, 10 parti apa) cu care se vor sterge toate suprafetele lavabile:clante,obiectele sanitare,gresia.Lenjeria de pat se va spala cu Ace.

Este importanta prezentarea la medicul oftalmolog,care va pune diagnosticul corect si va administra tratamentul adecvat, care va scurta perioada de contagiozitate si va usura suferinta pacientului.

Din pacate la unii pacienti ,mai ales la cei care s-au prezentat tardiv la medic, sau s-au automedicat,sa apara complicatii corneene-cheratita virala-care determina dureri oculare, fotofobie (sensibilitate la lumina) scaderea vederii .Aceasta cheratita se poate croniciza, ducand la scaderea vederii pentru mai multe saptamani sau chiar luni si necesitand un tratament specific mai prelungit.

Write a comment:

You must be logged in to post a comment.

Pentru urgente:        0258 827.824